Billetter
Køb billetter til udstillingen Der Var Engang – Ellens Arv HER
OBS! Kommer du mere end én gang? Kun 50 kr. v/indgangen – husk gammel billet
Køb billetter til musikalsk fortælling om Kim larsen af Lasse Helvig HER
Køb billet til Gourmetmiddag på godset af Mark Bro fra Instinct Dining HER
Køb billet til Shakespeares OTHELLO på godset af ARTEDNET fra England HER
Café Mmmmm på Skovsgaard er desuden nyrenoveret og vil servere skønne retter og forfriskninger.
Åbningstider Café og Udstilling:
Mandag lukket
Tirsdag, onsdag, fredag, lørdag & søndag kl. 10-17.
Torsdag kl. 10-21.
Har du problemer med at købe billetter? Kontakt Ticketbutler med tekniske spørgsmål på Tlf. nr. 89 80 12 80
Hvis der er andre spørgsmål, kontakt venligst Joan på Tlf. nr. 27 20 95 38
DER VAR ENGANG – ELLENS ARV
Midt på Langeland ligger det skønneste lille Gods, Skovsgaard Gods, som er en perle foræret i 1979 til Dansk Naturfredningsforening af den sidste private ejer, Ellen Fuglede. Slægtsgodset Skovsgaard rummer en magisk fortælling om godsejere, tjenestefolk og en gave til den langelandske natur. En historie, der begynder for mere end 700 år siden – og den historie bliver levendegjort i hele hovedbygningen og de dertilhørende museer i staldene.
Skovsgaard sidste ejer og arving til godset, Ellen Fuglede, blev født i København i 1902, men efter skilsmissen mellem sin mor, Thyra Fuglede f. Laurtizen Møller (1870-1951) og sin far Niels Christian Mathias Fuglede, flyttede hun og hendes mor tilbage til Skovsgaard.
På grund af sin mor voksede Ellen op med en mistro til mænd, hvilket formentligt er grunden til, at hun aldrig giftede sig på trods af hendes smukke udseende. Til gengæld omgav hun sig med katte, hvor en særligt udvalgt var kendt under navnet ‘Godsejeren’. Da hun ikke havde nogle arvinger, var det meget vigtigt for hende, at stedet kunne bevares som en helhed. Derfor testamenterede hun godset og det 389 HA til Danmarks Naturfredningsforening og blev overtaget af Danmarks Naturfond.
Arven til fonden er en gave, men også en opgave. For den ugifte Frk. Fuglede var naturen omkring Skovsgaard hendes kæreste eje, hvorfor det var hende magtpåliggende, at ejendommen og naturen efter hendes død ikke blev udnyttet eller bebygget, men forblev på naturbevarende hænder.
Skovsgaards arkitektur
Selvom Skovsgaard som gods og herregård stammer helt tilbage til år 1457, så har de færreste af godsets nuværende bygninger nogen særlig høj alder. Dette skyldes dels nedrivningen af hovedbygningen i 1887 og en stor ildebrand, der fandt sted i 1854.
Dele af den gamle renæssancegård kan stadig ses i havehuset, der blev opbygget af genbrugsmaterialer fra den forrige hovedbygning fra 1600-tallet. I dag bruges det som Frivillighus til godsets mange frivillige. Slottet fra 1889 er i nyrenæssance-stil med fuld kælder til tyendet, og to hele etager med i alt 21 rum til herskabet.
Udstillingen bygget af Johnny Haugaard og kreative frivillige
Når godset nu bliver vækket til live med naturens materialer fra nærområdet – bliver Ellens historie også sat i spil.
Der vil være skønne kreationer af alle mulige slags naturmaterialer og bygget både gravkammer og andre spændende ting – der vil være en tråd gennem hele udstillingen som bygger på historien omkring Skovsgaard – og også gevirer og andre spændende ting fra historien herfra er indbygget.
Du vil samtidig blive inspireret til at bruge naturens materialer til indretning af dit hjem.
Vi håber, du vil komme og bruge en skøn dag på Skovsgaard og nyde de fantastiske omgivelser.
Kærlig hilsen Johnny Haugaard